Mindfulness….. Mind the fullness?

traffic drukte bus

Mindfulness, de term kennen we allemaal wel, maar wat is het nou eigenlijk? Ik kon het niet laten om even met het woord te spelen. Mind-ful-ness.. Mind the fullness? Veel mensen zijn tegenwoordig “druk, druk, druk”. Relatief veel mensen hebben een burnout of kampen met burnout-verschijnselen. Mindfulness is een manier om bewuster om te gaan met je leven en rust te vinden. Mindfulness vertaalt zich in het Nederlands naar opmerkzaamheid. Het is een stroming binnen psychotherapie en komt voort uit oude boeddhistische meditatietechnieken. Het gaat erom dat je bewuster omgaat met je gedachten en de dingen om je heen, zonder te oordelen. De meeste mensen zijn steeds in gedachten verzonken en bezig met het verleden of de toekomst. Daardoor worden de dingen in het nu gemist, zoals de maaltijden die je tot je neemt of de mooie omgeving.

Mindfulness is positief om verschillende redenen. Door bewuster te leren omgaan met je gedachten en de dingen die nu gebeuren geef je jezelf meer rust. Door op de dingen om je heen te focussen en de dingen die je nu aan het doen bent, worden ervaringen veel rijker. Daarnaast is er minder ruimte om over negatieve dingen te piekeren wanneer je je met het nu bezig houdt. Het is in meerdere klinische onderzoeken aangetoond dat Mindfulness fysieke klachten doet afnemen en de geestelijke gezondheid kan verbeteren. Door erg bezig te zijn met negatieve gedachtes en erover door te malen en een oplossing te zoeken, gaan negatieve gedachten zwaarder wegen. Door er naar te kijken, te accepteren dat deze gedachtes er zijn, en ze voor even los te laten, kom je niet in een vicieuze cirkel terecht. Door problemen en gevoelens te accepteren worden ze minder groot. Mindfulness is alleen niet makkelijk, het vergt veel tijd. Niet voor niets volgen mensen lessen van weken om het een beetje onder de knie te krijgen. Een kleine oefening om te beginnen kan al een paar minuten bewust in- en uitademen zijn, of een activiteit langzaam en bewust uit te voeren.

Op 22 april staat Ucourse op de Next Learning 2015 beurs in de Brabanthallen in Den Bosch. Daar zullen we enkele lessen op onze schermen tonen die je kunt komen uitproberen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s